Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ξήρανση λαχανικών.

Το ομολογώ...λατρεύω τα μπαχαρικά και τους γνωστούς μαγειρικούς κύβους λαχανικών,αγαπημένο γευστικό συμπλήρωμα και η βεγγέτα.Όμως στην διάρκεια του καλοκαιριού έκανα μια διατροφή η οποία απαγόρευε να καταναλώνεις τέτοιου είδους νοστιμιές...Τα περισσότερα περιέχουν ζάχαρη και ήταν αδύνατον να υπάρχουν στην διατροφή μου.Αποφάσισα λοιπόν να μην τα χρησιμοποιώ...Τίποτε όμως δεν ήταν το ίδιο!!!Έτσι άρχισα να ψάχνω με ποιο τρόπο μπορώ να κάνω ένα μείγμα μπαχαρικών-λαχανικών ώστε και να δίνει νοστιμιά στο φαγητό μου αλλά και ξέρω ακριβώς τι έχει μέσα.Ψάχνοντας λοιπόν σκέφτηκα να αποξηράνω λαχανικά κάνοντας ένα δικό μου μείγμα.Εκεί συναντάν οι πληροφορίες του ίντερνετ την πείρα της μαμάς.
Δεν χρειάστηκε να ψάξω πολύ,έπεσα επάνω στην σελίδα Φτιάχνω μόνος μου η οποία είχε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμουν για την ξήρανση λαχανικών. Ακολούθησα βήμα βήμα τις συμβουλές της σελίδας και πραγματικά το αποτέλεσμα με δικαίωσε.Με την διαφορά ότι δεν τα ζεμάτισα όπως συμβούλευε το άρθρο.Πάμε να το δούμε βήμα-βήμα.

1.Διάλεξα τα λαχανικά που μου αρέσουν.Και φυσικά μαϊντανό και άνηθο.


2.Τα έκοψα,τα καθάρισα  και τα έτριψα στο ρεντέ  ώστε να απλωθούν άνετα σε ένα ταψί(στο οποίο ήδη είχα στρώσει λαδόκολλα)


  
3.Το αμέσως επόμενο βήμα ήταν απλά να ακολουθήσω τους χρόνους στον κατάλογο της σελίδας Φτιάχνω μόνος μου

*Ένας ακόμη τρόπος που μου πρότεινε η μαμά μου, ήταν να τρίψω στο ρεντέ τα λαχανικά που θέλω,να τα τυλίξω μέσα σε χαρτί κουζίνας και να τα αφήσω μέσα στο ψυγείο εως ότου αποξηρανθούν. Το δοκίμασα με καρότο,μαϊντανό,άνηθο και κολοκυθάκι.




4.Φυσικά και τα λαχανικά που αποξήρανα στον φούρνο ήταν έτοιμα την επόμενη κιόλας μέρα,τα λαχανικά του ψυγείου άργησαν λίγο άλλα δεν πτοήθηκα..περίμενα με αγωνία!!!
Όταν ήρθε η στιγμή λοιπόν είναι μια μίξη με όλα τα λαχανικά μου.



5.Επόμενος σταθμός...το μούλτι!!!
Τώρα είναι η στιγμή που μπορείτε να προσθέσετε αλάτι,πιπέρι ή όποιο άλλο μπαχαρικό θέλετε.
*εγώ έβαλα μόνο αλάτι.





6.Και έτοιμο.Βάλτε το σε ένα γυάλινο βαζάκι χρησιμοποιήστε το άφοβα στα φαγητά σας.
Σίγουρα δεν έχει την έντονη γεύση του εμπορίου,όμως είναι εξίσου νόστιμο και φυσικά υγιεινό και χωρίς συντηρητικά!!!





Καλή επιτυχία!!!

2 σχόλια:

Blogging tips