Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Τα εν οικό...εν δήμω και enter

Δεν μπορεί όσοι βρίσκεστε στα social έχετε δει την φρενίτιδα που έχει δημιουργηθεί με τον διαγωνισμό μιας σελίδας που υπόσχεται χρήματα στον νικητή. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο διαγωνιζόμενος είναι να στείλει μια φωτογραφία παιδιού στην εν λόγο σελίδα η οποία με την σειρά της θα ανεβάσει δημόσια στην σελίδα της.Χθες λοιπόν σε μια ομάδα μοιράστηκα τον προβληματισμό μου,ο οποίος είναι πολύ βαθύτερος από τη τρέλα που έχει πιάσει τον κόσμο για 100 ή 200€ και κάποια μου επιτέθηκε προσωπικά,με χαρακτήρισε γιατί προφανώς δεν είχε κάτι άλλο να κάνει. Δεν είναι πρώτη φορά στην ζωή μου που έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους που δεν έχουν παιδεία ώστε να κρατήσουν σε ένα επίπεδο μια συζήτηση και καταφεύγουν σε χαρακτηρισμούς του τύπου ποια είσαι,αλλά φυσικά δεν θα είναι και η τελευταια. Από την στιγμή που πήρα την απόφαση να λέω την γνώμη χωρίς να κολακεύω κανέναν, ήξερα πολύ καλά ότι δεν θα μου βγαίνει σε καλό...εκτός και αν έχω να κάνω με ανθρώπους που έχουν να πουν κάτι ουσιώδη. Ο άνθρωπος που έχει κάτι να σου πει δεν έχει ανάγκη να βρίσει,ή να σε χαρακτηρίσει,έχει όπλο την σκέψη του,το λόγο του. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουμε ως άνθρωποι είναι η θέση που τοποθετούμε στον εαυτό μας...Ξέρεις ποια είμαι εγώ,κ ποιος νομίζεις ότι είσαι...δυστυχώς κανείς δεν είναι τίποτα και αυτό το αποδεικνύει περίτρανα η ζωή που μας τα φέρνει τα πάνω κάνω σε χρόνο μηδέν και όλα αλλάζουν.

Βροχή οι  φωτογραφίες των παιδιών στο διαδίκτυο, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν το μεγάλο δώρο. Μα φυσικά στην εποχή που ζούμε και με την κρίση που υπάρχει ένα τέτοιο πόσο είναι μεγάλη βοήθεια στην οικογένεια όσα παιδιά και να έχεις. Και μην ακούσω έχω 3 παιδιά ή 4 ή 5 και δυσκολεύομαι, γιατί και εγώ που έχω 2 δεν βρίσκω κάθε πρωί το 500αρικο κάτω από το μαξιλάρι μου...είναι αυτό που λένε "κάθε σπίτι έχει τα δικά του". Όποτε τι έκανε η εταιρία..το καλύτερο! Πάτησε πάνω στην ανάγκη του γονιού...είναι όμως αλήθεια τόσο απλό? Εμένα με έχει προβληματίσει πολύ περισσότερο....Μπήκα μέσα στην σελίδα και είδα κάποιες από τις φωτογραφίες, αλλιώς δεν θα μπορούσα να έχω άποψη..έχω αυτό το κόλλημα είναι η αλήθεια...πρέπει να γνωρίσω κάτι για να έχω άποψη!Είδα κάποιες υπέροχες φωτό,η μια καλύτερη από την άλλη...κάτι φατσάκια να τα ζουλήξεις...και πανέμορφα τα άτιμα,αχ πόσο όμορφα και αθώα είναι τα παιδιά..Αθώα εκεί βρίσκεται η ομορφιά τους,στο υπέροχο αγνό βλέμμα τους,στο αληθινό χαμόγελο τους. Ποιος όμως αποφασίζει για την έκθεση τους σε ένα δημόσιο μέσω? Τι κι αν φωνάζει ο Μανώλης Σφακιανάκης  για την έκθεση των παιδιών στο διαδίκτυο  ,τι κι αν κυκλοφορούν άπειρα θέματα που εξηγούν γιατί δεν πρέπει να βγαίνουν φωτογραφίες των παιδιών μας στο ίντερνετ...μια εταιρία έρχεται και κάνει αυτό...και το αποτέλεσμα,άπειρες φωτογραφίες παιδιών σε δημόσια θέα.Πραγματικά ρε παιδιά έλεος..Και το λέω εγώ που έχω ανεβάσει φωτογραφίες των παιδιών μου.Μην ρωτήσεις πόσες,ίσως και άπειρες..και ήρθε κάτι να μου θυμίσει ότι δεν πρέπει να το κάνω.

Κανείς δεν ξέρει να χειριστεί σωστά τα μέσα,όλη την πατάμε και όσο περισσότερα τα like τόσο μεγαλύτερη η αποδοχή και η αγάπη που νιώθουμε...και δώσε και άλλο κι άλλο κι άλλο...ώσπου φτάνεις να ζεις μέσα από αυτό. Νιώθεις ότι οφείλεις να δώσεις τροφή και πληροφορίες στο κοινό σου...και καλά κάνεις,το παιδί σου το ρώτησες? Στην γενιά της ενσυναίσθησης, των δικαιωμάτων του παιδιού,της διεκδίκησης του δικαιώματος ενός παιδιού να θηλάσει δημόσια μου λες ότι έχεις δικαίωμα να χειρίζεσαι την εικόνα του? Γιατί επειδή είναι παιδί σου? Σου ανήκει επειδή είναι δημιούργημα σου? Δηλαδή για να καταλάβω...το παιδί είναι δικό μου άρα αποφασίζω για την δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του?Συγνώμη αλλά δεν πάει έτσι.

Έχεις αναρωτηθεί πότε όλες αυτές οι φωτογραφίες πως βρίσκονται στα χέρια παιδόφιλων? Έχεις πραγματικά διαβάσει τους όρους που αποδέχεσαι όταν δημιουργείς ένα προφίλ σε κάποια σελίδα στο ιντερνετ? Νομίζεις πραγματικά ότι αυτό δεν θα συμβεί σε σένα??? Επειδή όμως ξέρω πολύ καλά ποια είμαι εγώ αλλά εσύ ίσως έχεις μπερδευτεί για τον κόσμο που ζεις,θα σου υπενθυμίσω τις άπειρες φωτογραφίες παιδόφιλων που δημοσιοποιούνται κατά καιρούς στο διαδίκτυο. Θα σου πω ότι αυτό μπορεί να συμβεί και σε σένα,γιατί σε μένα συνέβη,όχι με τα παιδιά μου αλλά με μένα...

Έχουν περάσει 8 χρόνια από εκείνο το βράδυ που ήρθε στο σπίτι μου ένας φίλος μου και με ενημέρωσε ότι όλα μου τα στοιχεία (τηλέφωνα,διεύθυνση,ακόμη κ πληροφορίες για το πατρικό μου) μαζί με φωτογραφίες μου κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Από ένα κατά τα άλλα κλειδωμένο προφίλ. ΟΧΙ δημόσιο ..κλειδωμένο...Θες να σου μιλήσω για το τί ένιωσα? Θέλεις να σου πω πως ένιωσα σαν να με βίασαν? ή θέλεις να σου πω ότι το ξαναπέρασα 2-3 φορές στην αστυνομία και στον δικηγόρο όταν κατέθεσα μήνυση. Θέλεις μήπως να σου πω πως ένιωθα όταν υπήρχαν και κάποιοι που με κοιτούσαν με βλέμμα "τα ήθελε και έπαθε"? Ή να σου πω πως νιώθω κάθε φορά που γίνεται το δικαστήριο? Δεν μπορώ γιατί πρέπει να μπεις στην θέση για να καταλάβεις. Άλλαξα σπίτι, τηλέφωνο, ζωή μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα.Δεν κοιμόμουν μονή μου ακόμα κ όταν μετακόμισα,γιατί φοβόμουν πως κάποιος ξέρει που είμαι. Έχασα την δουλειά μου γιατί δεν σήκωνα τα τηλέφωνα, φοβόμουν ότι κάποιος έμαθε το καινούριο μου τηλέφωνο. Έφερα την ζωή μου πάνω κάτω γιατί κάποιος το θεωρείσαι αστείο.Ήταν μια πολύ ωραία εκδίκηση σε κάποια που δεν ήθελε να κάνει σχέση μαζί του. Και θέλεις να σου ποια είναι η τιμωρία του...καμιά..Η υπόθεση μετά από 8 χρόνια οδεύει προς την διαγραφή γιατί αυτό λέει ο νόμος...Και εγώ συνέχισα την ζωή μoυ..και έκανα τα παιδιά μου και όλο καμάρι ανέβαζα τις φωτογραφίες τους στο ιντερνετ, ώσπου ήρθε ακόμα μια δικάσιμος να μου θυμίσει ότι δεν είμαι ασφαλής. Είναι αυτά τα 8 χρόνια αναμονής και όλα όσα πέρασα γιατί κάποιος το θεώρησε αστείο...Πριν λοιπόν σκεφτείς ποια είμαι εγώ σκέψου ποια είσαι εσύ..γιατί αν σε αυτήν την θέση που βρέθηκα εγώ βρεθεί το παιδί σου...δεν θα έχεις καμία δικαιολογία...

Εγώ λοιπόν μιλάω για όσα ξέρω,λέω την γνώμη μου,τον προβληματισμό μου και δεν χρειάζεται να κατακρίνω κανέναν ,δεν είναι αυτή η δουλεία μου και ούτε είμαι καθισμένη σε κανένα  θρόνο τελειότητας...έχω την δύναμη της σκέψης μου και δυστυχώς μια πολύ πολύ κακή εμπειρία για συντροφιά...δεν σε κρίνω όπως ίσως νομίζεις όμως δεν θα πάψω να σου λέω ότι είναι λάθος  εσύ είσαι σίγουρη ότι δεν θα σου συμβεί?

Για να διαβάσετε που κινδύνους της έκθεσης των παιδιών στο διαδίκτυο μπείτε εδώ
Πληροφορίες για την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα βρείτε εδω
Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
· Τηλεφωνικά: 11188
· Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
· Μέσω της εφαρμογής : CYBERΚΙD
· Μέσω twitter: @CyberAlertGR




2 σχόλια:

  1. Εχω αποφασισει πριν ακομα γεννηθει η Ευα οτι δεν θα ανεβαζω φωτογραφιες που θα φαινεται το προσωπο της.ωστοσο εχω δεχτει και καλα και ασημα σχολια.το παιδι μου λοιπον σε μια ηλικια που θα μπορει να επιλεξει μονο του,θα μπορει να ανεβασει το προσωπο του αλλα και παλι πολυ επιφυλακτικα.Αλλωστε και εγω και ο Φοιβος δεν νοιωθουμε καλα στο να κοινοποιουμε την προσωπικη μας ζωη στο προφιλ μας και οταν το κανουμε προσπαθουμε να λειτουργουμε με συνεση....εσυ καλα τα λες αλλα ποιος ακουει;....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μωρέ μια χαρά τα λες εσύ Πέννυ μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Blogging tips