Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Monkey Bread...δεν συγκρίνεται με τίποτα!!!

Ούτε θυμάμαι πως ακριβώς ανακάλυψα αυτήν την συνταγή...ή μου την πρότεινε η μαμά μου ή η αγαπημένη μου φίλη..Η αλήθεια είναι ότι επειδή δεν είμαι πολύ των γλυκών δεν θα κάτσω να βρω καινούριες συνταγές.Γενικότερα στην οικογένεια δεν πολύ αγαπάμε τα γλυκά, έτσι όταν φτιάχνω κάτι καινούριο, είναι γιατί μου το έχουν συστήσει με την σημείωση "πρέπει να το δοκιμάσεις"..και τελικά το δοκιμάζω...και παθαίνω την ζημιά!!!

Όπως έγινε και αυτή τη φορά.Μια συνταγή του Άκη Πετρετζίκη η οποία πραγματικά με κέρδισε. Μonkey Βread λοιπόν,δοκιμάστε το και θα τρελαθείτε...

 Τα υλικά και η εκτέλεση είναι από την σελίδα του Άκη Πετρετζίκη με την διαφορά ότι έχω αφαιρέσει την  ganache

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

Για τη ζύμη
  • 250 ml νερό
  • 1 μαγιά ξερή
  • 75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 αυγό
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για βούτηγμα
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
 

Εκτέλεση: 

 Ζεσταίνουμε σε ένα μπολ το βούτυρο με το νερό στο φούρνο μικροκυμάτων στα 1000 watt για 1 λεπτό.Ανακατεύουμε σε ένα μίξερ με το σύρμα για 2 λεπτά το μισό αλεύρι (2 κούπες), το αλάτι, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το μείγμα βούτυρο - νερό προσέχοντας το νερό να μην είναι καυτό για να μη μας κάψει τη μαγιά και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα στην αρχή. 




Στην συνέχεια, προσθέτουμε το αυγό και το υπόλοιπο αλεύρι σταδιακά και χτυπάμε για 5 λεπτά. 
Εάν η ζύμη δεν ξεκολλάει από το μίξερ προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι (1-2 κ.σ.). 

Βάζουμε αλεύρι στον πάγκο μας και κόβουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη και τα κάνουμε μικρά μπαλάκια (διάμετρο 2 εκ). 



Όσο περιμένουμε τη ζύμη ετοιμάζουμε το μείγμα για το βούτηγμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη με την κανέλα με ένα κουτάλι και σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το βούτυρο το λιωμένο.

Περνάμε διαδοχικά τα μπαλάκια από το λιωμένο βούτυρο και στην συνέχεια από το μείγμα της ζάχαρης και της κανέλας.Γεμίζουμε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση για κέικ (28 εκ) με τα μπαλάκια (σκοπός μας είναι μόλις ψηθεί το ψωμί, τα μπαλάκια να εφάπτονται). Αν η φόρμα δεν είναι αντικολλητική καλό είναι να τη βουτυρώσουμε.





Αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να διπλασιαστεί  (περίπου 1 με 1:30 ώρα)

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 30 - 40 λεπτά.
 Αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά και μετά ξεφορμάρουμε.





Είναι τόσο ζουμερό τόσο υπέροχο που ότι κ να γράψω είναι λίγο...Πρέπει να το δοκιμάσετε!!!

Ευχαριστώ για την επίσκεψη...θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας!!!
Peloma BoQ

8 σχόλια:

  1. Πωπωπω αυτα δεν ειναι να τα βλέπεις πρωι πρωι! την έχω ξαναδει την συνταγή και όλο ξεχνάω να την εκτυπωσω, αυτή τη φορά την εκτύπωσα όμως! θα πειραματιστώ και εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει Μάχη μου...μετά το μερεντόψωμο η αγαπημένη μας συνταγή!!!!
      Καλή επιτυχία.
      Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη!!!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Δέσποινα, πόσο θα ήθελα ένα κομματάκι τώρα με τον καφέ μου! Έχω δει αυτή τη συνταγή του Άκη στην εκπομπή του, αλλά και από άλλες μαμάδες bloggers...πρέπει να είναι θεϊκό! Αξίζει να το δοκιμάσουμε κι εμείς! φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ ότι και να πω είναι λίγο...και το καλό με αυτό το υπέροχο γλυκό είναι ότι μπορείς να το φας και την επόμενη μερα άνετα!!!
      Σε ευχαριστώ πολυ΄για την επίσκεψη...σε φιλώ

      Διαγραφή
  3. πωωω τι μου κάνεις βραδιάτικο!!!! Έχεις την δουλίτσα της πάντως, εύκολη δεν θα την χαρακτήριζα! Αλλά το αποτέλεσμα είναι θαύμα! Φαντάζομαι και η γεύση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι όμως ειναι πιο εύκολη από ότι περίμενα κ εγω...Ίσως είναι μεγάλη οι χρόνοι αναμονης...αλλα οσο και αν περιμενεις το αποτελεσμα σε αποζημιώνει!!!
      Σε ευχαριστω πολύ για την επισκεψη!!!

      Διαγραφή
  4. Πόσο λαχταριστό φαίνεται! Θα το δοκιμάσω δεν υπάρχει περίπτωση! Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Κατερίνα και καλώς όσισες στο μπλοκοσπιτάκι μου...επιβάλλετε η δοκιμή του!!!θα γίνει το αγαπημένο σου!!!

      Διαγραφή

Blogging tips